dimecres, 6 d’agost del 2014

AM Taiwan '14: Comença l'aventura



Comencem les sessions!!!

SCORA
Les sessions de SCORA han començat amb els típics energizers i icebreakers, ens han introduit l’international team i hem fet mitja horeta de Speed Dating per començar-nos a conèixer tot i que molts ja ens coneixíem i més que Speed Dating ha estat un Updating. La sessió ha prosseguit de la següent manera:
1)   Actualització sobre les organitzacions externes amb les que treballa IFMSA a través de la Liasion Officer: s’ha parlat de UNAIDS, UNFPAD, The PACT i IPAS. En Joe (SCORA D) ens ha explicat amb molta claredat com funciona cada un d’aquests òrgans i quins projectes s’han fet amb ells últimament.
2)    Actualització en VIH/SIDA:  La delegació de IFMSA que va asistir a la International AIDS Assembly , hem fet un quizz sobre HIV/AIDS i hem acabat parlant de les diferències en les diferents regions (per small  working groups) i les hem exposat enfront de tots els assistents.
3)    Hem discutit els policy statements relacionats amb SCORA i els hem intentat millorar i adequar-los a les necessitats de IFMSA i el grup de treball.

PRESIDENTS:
Per començar hem fet una introducció per part del Chair de com és el funcionament dels plenaris d’IFMSA, ens em sentit uns experts haha, si ets capaç d’entendre el ROI res se’t pot resistir.
Poc després hem descobert (per fi) la millor cara de les sessions de presidents: moltes bylaws, el nou plantejament de futur d’IFMSA i la possible incorporació de noves NMOs.
Ha estat particularment interessant per nosaltres veure com IFMSA encara el seu futur per ser una organització més eficient i transparent. El volum de feina que assumeix la Junta General i el Secretariat cada cop és més elevant, fins al punt que es fa impossible de gestionar a vegades. Per això, em discutit la possibilitat que IFMSA contracti professionals que facin determinades tasques. Creiem que a AECS podríem fer alguna cosa similar amb algunes tasques burocràtiques que ofeguen a la junta.
L’Associació d’Estudiants de Medicina de Colòmbia (ACOME) vol entrar a formar part d’IFMSA, això no seria d’especial rellevància sinó fos perquè a Colòmbia ja existeix una altre NMO, ASCEMCOL. De totes maneres, la candidatura ha estat invalidada perquè ha estat presentada fora de termini.
Per cert: el Dimitris (VPI) ha canviat el seu look i ara sembla l’Zlatan Ibrahimovic.

SCORE:
A les sessions de SCORE hem començat fent un repàs dels països que tenen voting rights (entre els quals AECS Catalonia, que tenim voting rights però tenim una penalització per una ultraLate de la temporada passada).
Seguidament han fet una presentació del SCORE IT explicant el end-term report (que inclou els updatings de les late’s-Cas,  la informació que ens han passat, la renovació del MoRE, i les noves NMOs a SCORE,  MedsinUK, IFMSA Iraq, IFMSA-China, BeMSA Belgium i AMSA-Philipines).
S’ha parlat també de l’academic quality, que inclou el nou loogbook internacional i el recent reconeixement de WFMSE.
Una novetat a SCORE és que a partir de la següent temporada també caldrà renovar la explorepages (com a SCOPE) per poder obtenir els voting rights.
S’ha comentat també la informació que ja sabíem respecte al anul·lació amb el contracte de microblau per al canvi de data-base a ifmsa.org (s’intentarà de totes maneres buscar noves vies per obtenir millores a la nostra ddbb).
Finalment s’han valorat i discutit els canvis de les bylaws que es votaran a les següents sessions; dintre les que destaquen:
-        Moció 16: es podran dur a terme investigacions per avaluar les NMOs que no estiguin complint les bylaws (sobretot per les lateCAs)
-        Moció 62: canvi de la temporada de MM-MM a 1r d’Aril  31 de Març.
-        Moció 84: augment de les penalitzacions de 10% a 15% (percentatge que es redueix quan rebem penalitzacions)

SCOPE:
Good SCOPE-afternoon (o bon dia si ens esteu llegint desde Catalunya)! Avui al grup de treball d’intercanvis internacionals hem començat ben forts: directament amb les Bylaws discussion! La millor manera per passar el jetlag! Per  introduir-vos una mica, les Bylaws és el ROI propi del grup de trebll, i inclouen tot el que es treballa a SCOPE: períodes, descripció de càrrecs internacionals, procediments de votació, funcionament de la database, ... Realment és tan burocràtic com sona, però és molt important de cara al funcionament intern del Standing Comittee. El canvi més important que s’ha aprovat és, igual que a SCORE, que s’endureixen les sancions per les NMOs amb late CAs: es passa d’un 20% a un 15%. Malauradament, i degut a que no vaig poder actualitzar l’Explore pages a temps no hem tingut voting rights. No obstant, ara sí que està tot ben actualitzat i la signatura de contractes la farem normalment.
Després d’haver de tallar l’apassionant discussió de Bylaws (continuarem demà... sé que esteu impacients!) s’han presentat les associacions externals. La Liason Officer, amb molt d’entusiasme ens ha parlat de la WONCA, una organització que pretén organitzar intercanvis d’atenció primària, dins l’àmbit de la medicina familiar i comunitària. La veritat és que s’assembla molt al programa que tenim d’SCONE, però a nivell internacional creiem que la barrera del llenguatge és una gran dificultat per acollir a estrangers als CAPs, però tot es pot parlar!
Per últim ha vingut el Dr Downnon de l’International College of Surgeons i ha proposat una relació molt interessant de cara a formació i elevar la qualitat dels nostres intercanvis quirúrgics. Ens ha presentat la seva associació amb la voluntat d’assistir, col·laborar i respectar a IFMSA, i es presten a ser part de l’equip. Això és últim és molt important, ja que el principal problema que ens trobem a l’hora de signar contractes amb associacions externes és que a vegades hi ha conflicte d’interessos per saber qui ha de dirigir el projecte per al qual s’associen.
Demà us expliquem més SCOPE-aventures! Blue-hugs to everyone!


NMO MANAGEMENT
La sessió de NMO Management ha començat amb una introducció de tots els participants: nom, país i càrrec. Un cop començada la sessió el Tesorer General d'IFMSA ens ha presentat el concepte de pla estratègic. El que ha destacat d'aquest concepte és que es tracta de què aquest tingui continuïtat i d'aconseguir els objetius que ens plantegem amb aquest. Després ens ha introduït els 5 tipus que n'hi ha, i ha parlat molt del que és la "visió i missió" d'una entitat per deixar clars ambdós conceptes (això t'agradarà Clara ;-) ).
Un cop introduïts els conceptes anteriors , hem parlat de la "Project Support Division": on ens hem focalitzat en la diferència entre projectes i programes. Bàsicament, la diferència és que un projecte ha de ser SMART: Specific, Mesurable, Achievable, Relevant i Time-bound. I els programes no passa res si no compleixen cap d'aquestes característiques i han de ser trans-nacional. Per acabar hem parlat d'una mica de pasos teòrics que s'han de seguir per tal de poder fer un canvi d'acció. I hem discutit dos policy statements.

EUROPA:
Durant la sessió d'Europa s'ha presentat la propera candidata al EuRegMe, Dinamarca, amb una bona candidatura. Per continuar s'ha fet el debat de candidats a Regional Coordinator, on l'AECS ha preguntat quines són les idees per apropar-se a les NMOs, i tots els candidats han resol força bé la pregunta. 
I finalment hem fet una pluja d'idees de com millorar la nostre Regió. 

Evidentment tot això decorat amb el Europe Dance!!!

THEME EVENT:
Avui ha començat el Theme Event que porta per títol “A dream to acheive sustainable universal coverage and Health System”. S’ha dividit en dues sessions: una de caire global i l’altre amb la visió taiwanesa sobre el tema.
A la xerrada centrada en Taiwan, hem tingut tres il·lustres ponents: el Dr Andrew T. Huang, de la Duke University, la Dra Tsung-Mei Cheng de Princeton i el Dr Chin-Chuan Yeh de la Creu Roja Taiwanesa. Entre tots tres ens han fet una explicació dels diferents tipus de sistemes sanitaris, en funció de la cobertura, la financiació i la prestació de serveis. I hem vist breument les característiques de cada un. A grans trets, s’ha fet una comparació entre el sistema americà i el taiwanès, i ha quedat palès que, de cara als nostres ponents, el millor sistema és el control·lat pel govern, amb un sol finançador. També s’han donat algunes pinzellades sobre els sistemes suís i alemany, i cal dir que ens han citat com un dels països amb un molt bon sistema sanitari.
Els consells que ens hem endut a casa és que, com a futurs professionals de la salut, ens hem d’involucrar en a gestió dels nostres consultoris, clíniques, serveis, ... ja que som els professionals que treballem amb els pacients qui prenem les decisions, i està en mans nostres assegurar que el sistema sigui sostenible.

Theme Event. Sustainable Development: From domestic to global view

Una xerrada apassionant per part d‘experts en el camp del desenvolupament sostenible. El Prof. Chien-Te Fan ens ha parlat dels orígens del moviment pel desenvolupament sostenible, el Dr. Niven Huang ha presentat com haurien de ser els futurs líders en el camp de la sostenibilitat. El Dr. Ying, presideix la ONG Taiwanes EQPF i ens ha ensenyat com es pot aplicar el desenvolupament sostenible. Finalment la Dra. Hui Chen ha exposat les estratègies del govern Taiwanes en desenvolupament sostenible.
Em marxat carregats d’energia i em participat activament amb una pregunta de la nostra delegada Eva Fontanilles a la Dra. Hui Chen sobre els problemes de pol·lució de Taiwan, tenint en compte totes les mesures del govern. La resposta ha exemplificat fins a quin punt la relació de Taiwan i Xina pot ser perjudicial pel primer país: la pol·lució generada per la indústria xinesa és arrastrada per l’aire cap a Taiwan generant problemes ambientals i de salut a la població.

PROJECT PRESENTATION:
Durant aquesta GA hi ha un gran nombre de projectes a presentar per aquesta raó hi haurà 3 sessions. En aquesta primera hem vist projectes tant interessants Hampina: Medical brigades  on els estudiants de medicina van a les zones més rurals d’Equador a atendre als més necessitats, My planet my health: un projecte de Quebec on es va a les escoles a conscienciar als més petits de la importància del que ens envolta. I altres projectes més familiars per l’AECS com les pràctiques nacionals que realitzen els nostres companys de Portugal.  
Primer dia a les sessions de Presidents (primer i últim dia que podem començar “tard”, a partir de demà a les 8)

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada